Jedna z wielu hiszpańskich przekąsek podawanych na zimno. Bardzo smaczne
,wyczuwalne wszystkie smaki. Jeśli ktoś lubi troszkę intensywniejszy
smak ,można trochę dodać soli do przygotowywanej marynaty. Polecam w
upalne dni.
Składniki
- 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
- 1/2 kg pałek z kurczaka (można użyć samych skrzydełek ,wtedy 1 kg)
- 175 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka kuminu
- 2 duże pomidory
- 5 łyżeczek białego octu winnego
- łyżeczka posiekanej bazylii
Przygotowanie
Łyżeczkę oliwy mieszamy z posiekanym czosnkiem i kuminem. Końce
skrzydełek odcinamy i wyrzucamy. Resztę dzielimy na mniejsze kawałki.
Małe pałki z kurczaka i skrzydełka płuczemy i osuszamy papierowym
ręcznikiem. Mięso obtaczamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy do
lodówki na 15 min.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżeczki oliwy i smażymy na niej (partiami)
kurczaka na złoty kolor. Mięso przekładamy do brytfanki i pieczemy przez
10-15 min.
W tym czasie resztę oliwy mieszamy z pokrojonymi w kostkę pomidorami (bez gniazd nasiennych) ,octem winnym i bazylią.
Upieczonego kurczaka przekładamy do ceramicznej miski i mieszamy z
dressingiem pomidorowym. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 4
godziny do lodówki.
Przystawkę podajemy godzinę od wyciągnięcia z lodówki ,by nabrało temperatury pokojowej. Najlepiej smakuje z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz