Makowy zawijaniec
Składniki
- Masa:
- 1/2 kg maku
- 1 l mleka
- 250 g miodu
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 4 jajka
- 50 g rodzynków
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
- Sól
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki ,40 g drożdży ,250 ml letniego mleka
- Szczypta soli
- 1 cukier waniliowy ,50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Skórka tarta z cytryny ,125 g masła
Przygotowanie
Mak zalać wrzącą wodą ,a następnie ją zlać i wlać mleko. Gotować
na małym ogniu 30 min. ,zdjąć z ognia i zostawić na co najmniej 4
godziny. Odcedzić na sicie wyłożonym ściereczką ,odcisnąć i 3 razy
przepuścić przez maszynkę. Migdały i orzechy posiekać. W rondlu o
szerokim dnie rozpuścić masło i miód. Wrzucić mak i ,mieszając ,10 min.
podsmażać na niewielkim ogniu ,pod koniec dodając opłukane rodzynki
,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową oraz wanilię utłuczoną w
moździerzu z cukrem pudrem. Zdjąć z ognia i kiedy masa ostygnie
,wymieszać ją z utartymi z cukrem żółtkami i białkami ubitymi ze
szczyptą soli na sztywną pianę.
Mąkę wymieszać z solą ,cukrem waniliowym ,cynamonem ,skórką z cytryny i
25 g cukru. Pokruszone drożdże i 25 g cukru rozpuścić w mleku ,odstawić
na 10 min. ,razem z masłem dodać do mąki. Zagnieść ciasto i odstawić na
30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na prostokąt 45x30
cm ,posmarować białkiem. Na ciasto wyłożyć masę makową i rozsmarować.
Ciasto pokroić na paski o szerokości 5 cm. 1 pasek zwinąć i ułożyć na
środku tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem. Pozostałe paski zwinąć
wokół ślimaczka. Ciasto odstawić na 15 min. ,piec ok. 55 min.
makowiec kojarzy mi się ze Świętami :) jeszcze nie czas na zimę :) co to za piękna rybka? :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze trochę zaległych przepisów do dodania :D hehe...a ta rybka to logo restauracji w Gironie :D Spodobał mnie się pomysł w jaki zostało to zrobione...jak to w Hiszpanii ,płyteczki kolorowe....super!
Usuń