środa, 20 sierpnia 2014

Zupa pomidorowo-pomarańczowa

Co zrobić z rosołu z niedzieli? U nas utarło się ,że jest pomidorówka...i oto ona ,tym razem z dodatkiem soku pomarańczowego. Ot ,pomidorowa w nowej odsłonie ,troszkę odświeżona ,z południowym smaczkiem...z polskimi pomidorami....soczystymi ,słodkimi ,wypełnione słońcem.










Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • duża różowa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 l rosołu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • ocet winny (biały)
  • sól ,pieprz
  • opcjonalnie 2-3 suszone grzyby

    Przygotowanie


    Pomidory sparzamy we wrzątku ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku ,dodajemy posiekaną cebulę ,lekko ją szklimy ,dodajemy do tego posiekany czosnek ,tymianek i cynamon ,smażymy chwilę i dodajemy pomidory oraz sok pomarańczowy (opcjonalnie można dodać pokrojone suszone grzyby). Całość dusimy ok. 10 min. Następnie do całości dolewamy rosół i gotujemy 15 min. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Podajemy z ulubionym makaronem.

1 komentarz:

  1. Oryginalny przepis. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń