Co zrobić z rosołu z niedzieli? U nas utarło się ,że jest
pomidorówka...i oto ona ,tym razem z dodatkiem soku pomarańczowego. Ot
,pomidorowa w nowej odsłonie ,troszkę odświeżona ,z południowym
smaczkiem...z polskimi pomidorami....soczystymi ,słodkimi ,wypełnione
słońcem.
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki masła
- duża różowa cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 l rosołu
- 2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 ml soku z pomarańczy
- ocet winny (biały)
- sól ,pieprz
- opcjonalnie 2-3 suszone grzyby
Przygotowanie
Pomidory sparzamy we wrzątku ,obieramy ze skórki i kroimy w
kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku ,dodajemy posiekaną cebulę ,lekko ją
szklimy ,dodajemy do tego posiekany czosnek ,tymianek i cynamon
,smażymy chwilę i dodajemy pomidory oraz sok pomarańczowy (opcjonalnie
można dodać pokrojone suszone grzyby). Całość dusimy ok. 10 min.
Następnie do całości dolewamy rosół i gotujemy 15 min. Do smaku
doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Podajemy z ulubionym makaronem.
Oryginalny przepis. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń