Danie kuchni węgierskiej.
Składniki
- 8 dużych pieczarek
- duża cebula
- 100 g smalcu
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- żółta papryka
- Galuszki:
- 1/2 kg mąki
- jajko
- łyżeczka soli
- woda
Przygotowanie
Porkolt : cebule posiekałem , zrumieniłem na tłuszczu , zdjąłem z
ognia i dopiero wtedy wsypałem paprykę . Wrzuciłem pieczarki pokrojone
na plasterki , wymieszałem i ustawiłem ponownie na ogniu. Dusiłem ,
dodając niewielką ilość wody około 20 minut. . Pod sam koniec posoliłem i
dodałem krążki papryki pokrojone na mniejsze kawałki.
Galuszki : makę wsypałem do miski , dodałem łyżeczkę soli , wbiłem jajko
i powoli mieszałem , dolewając stopniowo zimną wodę. Ciasto powinno
przybrać lekko kleistą konsystencję . Odstawiłem na pół godziny pod
przykryciem. W dużym garnku zagotowałem lekko posolona wodę . Wziąłem
1/3 ciasta , położyłem na desce , oderwałem nożem pasemko grubości
palca , pokroiłem na centymetrowe kawałeczki i od razu zsuwałem z deski
do wrzątku. Jak galuszki wypłynęły na wierzch , wyjąłem je cedzakiem i
zahartowałem pod bieżącą ciepłą wodą , przełożyłem do miski dodając
nieco tłuszczu z porkoltu , aby galuszki się nie skleiły. Całą operację
powtórzyłem jeszcze dwa razy.
PS: zrobienie galuszek wymaga wprawy . Ciekawą metodą jest
wykorzystanie lejka o średnicy palca , i odcinanie ok. cm pasków. Są
też specjalne formy do galuszek .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz