Tradycyjna polska kuchnia.
Składniki
- 1/2 kg żeberek wieprzowych
- 700 g kapusty kiszonej +sok
- 2 marchewki
- por
- 2 liście laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 4 ziemniaki
- cebula
- 2 łyżki smalcu
- łyżka mąki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Żeberka opłukałem ,pokroiłem na kawałki ,zalałem 1,5 l zimnej
wody ,posoliłem i zagotowałem. Zebrałem szumowiny ,dodałem posiekaną
kapustę wraz z sokiem ,por (w piórka) startą na dużych oczkach marchew
,liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ,gotowałem do miękkości
kapusty. Ziemniaki obrałem ,pokroiłem w kostkę i gotowałem do ich
miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyłem na smalcu ,oprószyłem
mąką ,dodałem trochę wywaru z zupy i wlałem do całości ciągle mieszając.Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz