środa, 27 sierpnia 2014

Kapuśniak na żeberkach

Tradycyjna polska kuchnia.

















Składniki

  • 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 700 g kapusty kiszonej +sok
  • 2 marchewki
  • por
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • łyżka mąki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Żeberka opłukałem ,pokroiłem na kawałki ,zalałem 1,5 l zimnej wody ,posoliłem i zagotowałem. Zebrałem szumowiny ,dodałem posiekaną kapustę wraz z sokiem ,por (w piórka) startą na dużych oczkach marchew ,liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ,gotowałem do miękkości kapusty. Ziemniaki obrałem ,pokroiłem w kostkę i gotowałem do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyłem na smalcu ,oprószyłem mąką ,dodałem trochę wywaru z zupy i wlałem do całości ciągle mieszając.Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz