czwartek, 28 sierpnia 2014

Dorsz z sosem szczypiorowo-winnym

Dla mnie pycha. Polecam z prażuchami i surówką z kiszonej kapusty.















Składniki

  • 400 g polędwiczki z dorsza (może być filet)
  • mąka
  • mielona wędzona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • 100 ml wody
  • łyżka masła
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • opcjonalnie zagęstnik do białych sosów
  • sól
  • biały pieprz

    Przygotowanie

      Filety z dorsza dzielimy na porcje ,oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące wymieszanej z papryką wędzoną. Przekładamy na talerz i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos.
    Szczypiorek wraz z cebulkami siekamy ,podsmażamy na maśle ,zalewamy wodą i winem ,dodajemy ziele angielskie i gotujemy. Całość redukujemy lub dodajemy zagęstnik do białych sosów ,doprawiamy solą białym pieprzem.
    Dorsza smażymy na rozgrzanej oliwie ,na rumiano. Podajemy z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz