Dla mnie pycha. Polecam z prażuchami i surówką z kiszonej kapusty.
Składniki
- 400 g polędwiczki z dorsza (może być filet)
- mąka
- mielona wędzona papryka
- pęczek szczypiorku
- 100 ml wody
- łyżka masła
- szklanka białego wytrawnego wina
- kilka ziaren ziela angielskiego
- opcjonalnie zagęstnik do białych sosów
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie
Filety z dorsza dzielimy na porcje ,oprószamy solą i pieprzem i
obtaczamy w mące wymieszanej z papryką wędzoną. Przekładamy na talerz i
wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos.
Szczypiorek wraz z cebulkami siekamy ,podsmażamy na maśle ,zalewamy wodą
i winem ,dodajemy ziele angielskie i gotujemy. Całość redukujemy lub
dodajemy zagęstnik do białych sosów ,doprawiamy solą białym pieprzem.
Dorsza smażymy na rozgrzanej oliwie ,na rumiano. Podajemy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz