wtorek, 22 lipca 2014

Zupa warzywna

Główną zaletą tej zupy jest jej lekkość ,gdyż nie zawiera ani grama mięsa. Jej wyborny smak jest aromatyczny i wyczuwalny na ciepło jak i na zimno. W drugiej wersji polecam na upalne dni.













Składniki

  • mała młoda kapusta
  • 200 g fasolki szparagowej żółtej
  • mały seler
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 4-5 ziemniaków
  • puszka krojonych pomidorów
  • papryczka chili peperoncini
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 suszone grzyby (najlepiej same kapelusze)
  • łyżka masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Posiekaną kapustę ,pokrojone w kostkę warzywa oraz pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę szparagową ,podsmażamy na maśle i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie ,papryczkę ,grzyby oraz pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

4 komentarze: