wtorek, 22 lipca 2014

Dorsz w śmietanie

Danie kuchni kaszubskiej. Tym razem na ruszt rzuciłem dorsza.

















Składniki

  • 800 g filetów z dorsza
  • cebula
  • mąka
  • olej
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 l mleka
  • świeża bazylia
  • świeży lubczyk
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Filety z dorsza moczymy w mleku 20 min ,osączamy i kroimy w niewielkie kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego ,posypujemy pokrojoną w plastry cebulą ,dodajemy kilka listków bazylii ,lubczyku i zalewamy śmietaną. Zapiekamy 20 min w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz