środa, 23 lipca 2014

Kurczak panierowany po węgiersku

Węgierski sposób na udka kurczaka . Można użyć dodatkowo ulubionych przypraw















Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • 25 dag smalcu
  • sól

    Przygotowanie

      W każde udko wsunąłem palec tuż przy kości i w powstały otwór wtarłem sól. Wstawiłem do lodówki na ponad 3 godziny , im dłużej tym lepiej się wchłonie. Tak posolony węgierskim sposobem kurczak różni się od tego polskiego , solonego tylko z wierzchu.
    Po wyjęciu obtoczyłem w mące , jajku i bułce tartej. Przyklepałem panierkę aby bardziej przylegała do mięsa . Smażyłem na smalcu przez 25 minut (jeśli mamy duże udka ,to troszkę dłużej smażymy) na średnim ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz