Taki warzywny smaczny miszmasz z łatwym do przygotowania makaronem.
Składniki
- podwójny filet z kurczaka
- kilka łodyg selera naciowego
- średniej wielkości cukinia
- pęczek natki pietruszki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- czubata łyżka masła
- 1.5 l bulionu warzywnego 
- kumin rzymski
- ostra papryka 
- sól ,pieprz
- Makaron naleśnikowy:
- 300 ml mleka
- jajko
- odrobina proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki
- odrobina kurkumy (dla koloru)
- sól ,pieprz
PrzygotowanieSelera naciowego tniemy w paski 5 cm , cukinię kroimy na ćwiartki
 ,marchew ,pietruszkę i seler (korzeń) ścieramy na tarce o grubych 
oczkach. Warzywa podsmażamy na maśle ,dodajemy pokrojony w paski filet z
 kurczaka ,smażymy jeszcze 5 min ,po czym zalewamy gorącym bulionem. 
Całość gotujemy do miękkości warzyw ,do smaku doprawiamy kuminem ,ostrą 
papryką ,solą oraz pieprzem. Obficie dodajemy do zupy posiekaną natkę 
pietruszki.
 
 Makaron naleśnikowy:
 Mleko ,mąkę ,jajko i proszek dokładnie ze sobą mieszamy doprawiając solą
 ,pieprzem i odrobiną kurkumy. Smażymy naleśniki ,po czym zwijamy i 
tniemy na 2-3 mm paski.
 Tak powstały makaron dodajemy do zupy warzywnej.
 
Bardzo pomysłowe. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń