Taki warzywny smaczny miszmasz z łatwym do przygotowania makaronem.
Składniki
- podwójny filet z kurczaka
- kilka łodyg selera naciowego
- średniej wielkości cukinia
- pęczek natki pietruszki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- czubata łyżka masła
- 1.5 l bulionu warzywnego
- kumin rzymski
- ostra papryka
- sól ,pieprz
- Makaron naleśnikowy:
- 300 ml mleka
- jajko
- odrobina proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki
- odrobina kurkumy (dla koloru)
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Selera naciowego tniemy w paski 5 cm , cukinię kroimy na ćwiartki
,marchew ,pietruszkę i seler (korzeń) ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Warzywa podsmażamy na maśle ,dodajemy pokrojony w paski filet z
kurczaka ,smażymy jeszcze 5 min ,po czym zalewamy gorącym bulionem.
Całość gotujemy do miękkości warzyw ,do smaku doprawiamy kuminem ,ostrą
papryką ,solą oraz pieprzem. Obficie dodajemy do zupy posiekaną natkę
pietruszki.
Makaron naleśnikowy:
Mleko ,mąkę ,jajko i proszek dokładnie ze sobą mieszamy doprawiając solą
,pieprzem i odrobiną kurkumy. Smażymy naleśniki ,po czym zwijamy i
tniemy na 2-3 mm paski.
Tak powstały makaron dodajemy do zupy warzywnej.
Bardzo pomysłowe. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń