piątek, 4 lipca 2014

Zupa warzywna z makaronem naleśnikowym

Taki warzywny smaczny miszmasz z łatwym do przygotowania makaronem.

















Składniki

  • podwójny filet z kurczaka
  • kilka łodyg selera naciowego
  • średniej wielkości cukinia
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • czubata łyżka masła
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • kumin rzymski
  • ostra papryka
  • sól ,pieprz
  • Makaron naleśnikowy:
  • 300 ml mleka
  • jajko
  • odrobina proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki
  • odrobina kurkumy (dla koloru)
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Selera naciowego tniemy w paski 5 cm , cukinię kroimy na ćwiartki ,marchew ,pietruszkę i seler (korzeń) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażamy na maśle ,dodajemy pokrojony w paski filet z kurczaka ,smażymy jeszcze 5 min ,po czym zalewamy gorącym bulionem. Całość gotujemy do miękkości warzyw ,do smaku doprawiamy kuminem ,ostrą papryką ,solą oraz pieprzem. Obficie dodajemy do zupy posiekaną natkę pietruszki.

    Makaron naleśnikowy:
    Mleko ,mąkę ,jajko i proszek dokładnie ze sobą mieszamy doprawiając solą ,pieprzem i odrobiną kurkumy. Smażymy naleśniki ,po czym zwijamy i tniemy na 2-3 mm paski.
    Tak powstały makaron dodajemy do zupy warzywnej.

2 komentarze: