sobota, 19 lipca 2014

Sycące krążki z kiełbasą

















Składniki

  • 2 cebule
  • 1/2 k ziemniaków
  • 1 jajko
  • 15 dag mąki + 1 łyżka
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 4 kiełbasy np zwyczajna
  • 5 dag kaszy manny
  • po 2 łyżki oleju i smalcu
  • 1 łyżka kminku
  • sól ,cukier

    Przygotowanie

      Cebule obrać ,jedną drobno posiekać i przesmażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać kapustę kiszoną i chwilę dusić ,doprawić do smaku solą ,kminkiem oraz cukrem.
    Drugą cebulę pokroić w plastry ,obtoczyć w 1 łyżce mąki i podsmażyć na smalcu na złoty kolor.
    Ziemniaki dokładnie umyć ,ugotować w mundurkach ,po czym obrać i przecisnąć przez praskę. Doprawić solą ,dodać jajko ,mąkę i kaszę mannę. Wyrobić ciasto.
    Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować je na prostokąty o grubości ok. 2 cm. Owinąć nimi kiełbasy. Gotować w osolonym wrzątku ok. 15 min. Wyjąć i odcedzić.
    Gotowe kluski pokroić na krążki o grubości ok. 2 cm i rozłożyć na talerzu. Udekorować podsmażoną cebulą . Podawać z kapustą kiszoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz