Sycące krążki z kiełbasą
Składniki
- 2 cebule
- 1/2 k ziemniaków
- 1 jajko
- 15 dag mąki + 1 łyżka
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 4 kiełbasy np zwyczajna
- 5 dag kaszy manny
- po 2 łyżki oleju i smalcu
- 1 łyżka kminku
- sól ,cukier
Przygotowanie
Cebule obrać ,jedną drobno posiekać i przesmażyć na złoty kolor
na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać kapustę kiszoną i chwilę dusić
,doprawić do smaku solą ,kminkiem oraz cukrem.
Drugą cebulę pokroić w plastry ,obtoczyć w 1 łyżce mąki i podsmażyć na smalcu na złoty kolor.
Ziemniaki dokładnie umyć ,ugotować w mundurkach ,po czym obrać i
przecisnąć przez praskę. Doprawić solą ,dodać jajko ,mąkę i kaszę mannę.
Wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować je na prostokąty o grubości
ok. 2 cm. Owinąć nimi kiełbasy. Gotować w osolonym wrzątku ok. 15 min.
Wyjąć i odcedzić.
Gotowe kluski pokroić na krążki o grubości ok. 2 cm i rozłożyć na
talerzu. Udekorować podsmażoną cebulą . Podawać z kapustą kiszoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz