sobota, 19 lipca 2014

Owocowe orzeźwienie

Idealny na upalne dni. Pomysł zaczerpnięty z Moje Gotowanie.

















Składniki

  • szklanka cukru
  • melon kantalupa
  • średni arbuz
  • 1/2 szklanki liści mięty
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • łyżeczka amaretto

    Przygotowanie

      Ze szklanki cukru i ½ szklanki wody przygotowałem syrop. Zagotowałem , zmniejszyłem ogień i mieszałem aż cukier się rozpuścił i zagęścił i pozostaje klarowny. Zdjąłem z ognia i wystudziłem.
    Z melona i arbuza za pomocą specjalnej łyżki wyciąłem kulki . Ostudzony syrop zblendowałem z miętą , sokiem z cytryny i amaretto .
    Tak przygotowany sos wylałem na owocowe kulki i dokładnie delikatnie wymieszałem.
    Schłodziłem w lodówce .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz