Kuchnia kaszubska charakteryzująca się wyrazistym smakiem.
Składniki
- litr wywaru mięsno-warzywnego (u mnie z żeberek i włoszczyzny)
- 2 szklanki kwasu z kiszonej kapusty
- 30 g suszonych grzybów
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Grzyby myjemy ,zalewamy wodą ,moczymy przez noc ,a następnie
gotujemy w wodzie w której się moczyły ,do miękkości. Grzyby wyciągamy
,kroimy ,wrzucamy do gorącego bulionu mięsno-warzywnego i soku z
kapusty. Dolewamy wywar z grzybów. Zagotowujemy i zagęszczamy zasmażką z
mąki i masła. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z
ziemniakami pokrojonymi w kostkę ,ugotowanymi osobno.
świetny słoiczek grzybek :) chyba wiem skąd :)
OdpowiedzUsuń