piątek, 18 lipca 2014

Kwasówka smołdzińska

Kuchnia kaszubska charakteryzująca się wyrazistym smakiem.

















Składniki

  • litr wywaru mięsno-warzywnego (u mnie z żeberek i włoszczyzny)
  • 2 szklanki kwasu z kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Grzyby myjemy ,zalewamy wodą ,moczymy przez noc ,a następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły ,do miękkości. Grzyby wyciągamy ,kroimy ,wrzucamy do gorącego bulionu mięsno-warzywnego i soku z kapusty. Dolewamy wywar z grzybów. Zagotowujemy i zagęszczamy zasmażką z mąki i masła. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami pokrojonymi w kostkę ,ugotowanymi osobno.

1 komentarz: