"Sezonowe" kotlety z pysznym dodatkiem.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego z łopatki
- jedna średnia cukinia
- jajko i 2 żółtka
- kajzerka
- mleko
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- sól ,pieprz
- Sos:
- 2 duże cebule
- łyżka masła
- łyżka mąki
- liść laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- 200 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie
Mięso wymieszałem z przyprawami ,jajkiem i żółtkiem. Kajzerkę
namoczyłem w mleku ,lekko odcisnąłem ,dokładnie wymieszałem z mięsem
mielonym. Cukinię starłem na dużych oczkach ,odcisnąłem (by pozbyć się
nadmiaru wody). Dodałem do mięsa ,wymieszałem. Zagęściłem bułką tartą
,doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Uformowałem kotlety. Smażyłem na
rozgrzanym oleju z obu stron.
Sos:
Mąkę zasmażyłem z masłem ,dodałem posiekaną cebulę ,dusiłem i
rozprowadziłem bulionem ,dodałem sok z cytryny i cukier. Zredukowałem do
ulubionej gęstości.
W sosie cebulowym nie jadlam.
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam ;)
Usuń