czwartek, 17 lipca 2014

Kotlety mielone w sosie cebulowym

"Sezonowe" kotlety z pysznym dodatkiem.

















Składniki

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • jedna średnia cukinia
  • jajko i 2 żółtka
  • kajzerka
  • mleko
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól ,pieprz
  • Sos:
  • 2 duże cebule
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 ml bulionu warzywnego

    Przygotowanie

      Mięso wymieszałem z przyprawami ,jajkiem i żółtkiem. Kajzerkę namoczyłem w mleku ,lekko odcisnąłem ,dokładnie wymieszałem z mięsem mielonym. Cukinię starłem na dużych oczkach ,odcisnąłem (by pozbyć się nadmiaru wody). Dodałem do mięsa ,wymieszałem. Zagęściłem bułką tartą ,doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Uformowałem kotlety. Smażyłem na rozgrzanym oleju z obu stron.

    Sos:
    Mąkę zasmażyłem z masłem ,dodałem posiekaną cebulę ,dusiłem i rozprowadziłem bulionem ,dodałem sok z cytryny i cukier. Zredukowałem do ulubionej gęstości.

2 komentarze: