czwartek, 17 lipca 2014

Ananas smażony

Słodkie zwieńczenie upalnego lipcowego dnia.

















Składniki

  • średni ananas
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • żurawina ze słoika
  • 1/2 szklanki kremówki
  • szczypta cynamonu

    Przygotowanie

      Płatki migdałowe uprażyłem na suchej patelni. Śmietanę ubiłem na sztywno , odstawiłem do lodówki . Ananasa obrałem , pokroiłem w cienkie plastry , usunąłem środek.
    Na patelni rozpuściłem masło , wsypałem cukier , włożyłem plasterki ananasa , oprószyłem cynamonem i smażyłem 5 minut . Podlałem winem. Gdy prawie całe wino odparowało przełożyłem ananasa na talerzyki , posypałem uprażonymi płatkami migdałowymi.
    Podałem z żurawiną i ubitą na sztywno śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz