Słodkie zwieńczenie upalnego lipcowego dnia.
Składniki
- średni ananas
- 10 dag masła
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki białego wina
- 4 łyżki płatków migdałowych
- żurawina ze słoika
- 1/2 szklanki kremówki
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
Płatki migdałowe uprażyłem na suchej patelni. Śmietanę ubiłem na
sztywno , odstawiłem do lodówki . Ananasa obrałem , pokroiłem w cienkie
plastry , usunąłem środek.
Na patelni rozpuściłem masło , wsypałem cukier , włożyłem plasterki
ananasa , oprószyłem cynamonem i smażyłem 5 minut . Podlałem winem.
Gdy prawie całe wino odparowało przełożyłem ananasa na talerzyki ,
posypałem uprażonymi płatkami migdałowymi.
Podałem z żurawiną i ubitą na sztywno śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz