czwartek, 17 lipca 2014

Nalewka Smorodinówka

To nalewka z czarnych porzeczek z dodatkiem cynamonu i goździków. Na zimowe wieczory jak znalazł.
















Składniki

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • szklanka cukru
  • łyżka miodu (lipowego lub wielokwiatowego)
  • laska wanilii
  • kora cynamonu (1-2 cm)
  • 3 goździki

    Przygotowanie

    Owoce czyścimy ,płuczemy ,osączamy i zalewamy pomieszanym alkoholem ,dodajemy przyprawy i niestety odstawiamy na 6 tygodni do macerowania. Po tym czasie nalew zlewamy ,a owoce zasypujemy cukrem i dodajemy miód. Po tygodniu uzyskany syrop mieszamy z nalewką ,przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pół roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz