Najlepsze mule są w skorupkach ,niestety dostałem tylko mrożone bez skorupek. Kuchnia prowansalska.
Składniki
- 1 kg małży (najlepiej w skorupkach ,wtedy 1,5 kg)
- 4 szalotki
- 50 g masła
- 1 ,5 szklanki białego wina
- bouquet garni (gałązki natki pietruszki ,tymianku i liść laurowy)
- 150 ml śmietany 18%
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie
Małże płuczemy i osączamy. Masło rozpuszczamy i szklimy cebulę
wraz z czosnkiem. Wlewamy wino ,dodajemy bouquet garni ,zagotowujemy.
Dodajemy mule ,gotujemy kilka minut (jeśli mamy w skorupkach ,te które
nie otworzą się ,wyrzucamy). Wyjmujemy bouquet garni ,wywar odparowujemy
do połowy ,dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy solą
,mieszamy z natką. Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz