środa, 16 lipca 2014

Mule po marynarsku

Najlepsze mule są w skorupkach ,niestety dostałem tylko mrożone bez skorupek. Kuchnia prowansalska.
















Składniki

  • 1 kg małży (najlepiej w skorupkach ,wtedy 1,5 kg)
  • 4 szalotki
  • 50 g masła
  • 1 ,5 szklanki białego wina
  • bouquet garni (gałązki natki pietruszki ,tymianku i liść laurowy)
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

    Przygotowanie

    Małże płuczemy i osączamy. Masło rozpuszczamy i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Wlewamy wino ,dodajemy bouquet garni ,zagotowujemy. Dodajemy mule ,gotujemy kilka minut (jeśli mamy w skorupkach ,te które nie otworzą się ,wyrzucamy). Wyjmujemy bouquet garni ,wywar odparowujemy do połowy ,dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy solą ,mieszamy z natką. Podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz