wtorek, 15 lipca 2014

Organki jagnięce z sosem balsamicznym

Moja propozycja kotlecików jagnięcych.

















Składniki

  • 750 g combra jagnięcego (kotlecików z kością)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • Sos:
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • sok z połowy cytryny
  • świeży rozmaryn (2 łyżki)
  • Puree z patatów:
  • 1 kg patatów
  • 2 łyżki kremówki
  • łyżeczka ostrej papryki

    Przygotowanie

    Mięso po wyjęciu z lodówki ogrzałem do temperatury pokojowej . Comber pozostawiłem całości , na pojedyncze kawałki pokroiłem po upieczeniu. Kroimy na dwie lub jedna kostkę w zależności od wielkości mięsa.
    Piekarnik rozgrzałem do 150 st. C . Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek ( użyłem patelni , którą mogłem włożyć do piekarnika ). Comber posoliłem i od razu smażyłem , najpierw położony kostkami do góry ok. 4 minuty , potem przewróciłem poziomo i smażyłem od strony mięsa kolejne 4 minuty. Obsmażony comber wstawiłem z patelnią do piekarnika i piekłem bez przykrycia 30 minut.
    Wyjąłem z piekarnika patelnię z mięsem z piekarnika , zdjąłem je z patelni i odstawiłem na ok. 8 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Pokroiłem przed podaniem na kotleciki.
    Podałem z sosem balsamicznym i puree z batatów.

    Sos : w rondelku zagotowałem ocet balsamiczny , miód , sok z cytryny i rozmarynem , ciągle mieszałem aż sos nieco zgęstnieje.

    Puree: pataty ,obrałem ,pokroiłem na mniejsze kawałki i ugotowałem w osolonej wodzie (ok. 20 min). Zmiksowałem na gładkie puree z kremówką i papryką. Podałem z jagnięciną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz