Moja propozycja kotlecików jagnięcych.
Składniki
- 750 g combra jagnięcego (kotlecików z kością)
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- Sos:
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu lipowego
- sok z połowy cytryny
- świeży rozmaryn (2 łyżki)
- Puree z patatów:
- 1 kg patatów
- 2 łyżki kremówki
- łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie
Mięso po wyjęciu z lodówki ogrzałem do temperatury pokojowej .
Comber pozostawiłem całości , na pojedyncze kawałki pokroiłem po
upieczeniu. Kroimy na dwie lub jedna kostkę w zależności od wielkości
mięsa.
Piekarnik rozgrzałem do 150 st. C . Na patelni rozgrzałem oliwę z
oliwek ( użyłem patelni , którą mogłem włożyć do piekarnika ). Comber
posoliłem i od razu smażyłem , najpierw położony kostkami do góry ok. 4
minuty , potem przewróciłem poziomo i smażyłem od strony mięsa
kolejne 4 minuty. Obsmażony comber wstawiłem z patelnią do piekarnika i
piekłem bez przykrycia 30 minut.
Wyjąłem z piekarnika patelnię z mięsem z piekarnika , zdjąłem je z
patelni i odstawiłem na ok. 8 minut pod przykryciem z folii aluminiowej.
Pokroiłem przed podaniem na kotleciki.
Podałem z sosem balsamicznym i puree z batatów.
Sos : w rondelku zagotowałem ocet balsamiczny , miód , sok z cytryny i rozmarynem , ciągle mieszałem aż sos nieco zgęstnieje.
Puree: pataty ,obrałem ,pokroiłem na mniejsze kawałki i ugotowałem w
osolonej wodzie (ok. 20 min). Zmiksowałem na gładkie puree z kremówką i
papryką. Podałem z jagnięciną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz