Placki ziemniaczane z dużą ilością cebuli
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 jajka
- 4 cebule
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki umyć ,obrać ,zetrzeć na drobnej tarce z 1 cebulą
,włożyć na sito i lekko osączyć. Dodać mąkę ,jajka ,pokrojoną w piórka
cebulę (pozostałą) oraz przyprawy-wymieszać. Na dwóch patelniach
rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką niewielkie proporcje ziemniaczanej masy
,rozpłaszczając na placuszki (cienkie) Smażyć na silnym ogniu z obu
stron na rumiano. Polecam podawać ze szklanką zimnego mleka.
znowu nic nie mówiłeś, że będziesz placki smażył :) bym się po pracy na obiad wprosiła :)
OdpowiedzUsuńJa tez daję dużo cebuli do placków.
OdpowiedzUsuń