Placki ziemniaczane z dużą ilością cebuli
Składniki
- 2 kg ziemniaków
 
- 2 czubate łyżki mąki
 
- 2 jajka
 
- 4 cebule
 
- Sól i pieprz
 
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki umyć ,obrać ,zetrzeć na drobnej tarce z 1 cebulą 
,włożyć na sito i lekko osączyć. Dodać mąkę ,jajka ,pokrojoną w piórka 
cebulę (pozostałą) oraz przyprawy-wymieszać. Na dwóch patelniach 
rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką niewielkie proporcje ziemniaczanej masy 
,rozpłaszczając na placuszki (cienkie) Smażyć na silnym ogniu z obu 
stron na rumiano. Polecam  podawać ze szklanką zimnego mleka.
        
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
znowu nic nie mówiłeś, że będziesz placki smażył :) bym się po pracy na obiad wprosiła :)
OdpowiedzUsuńJa tez daję dużo cebuli do placków.
OdpowiedzUsuń