sobota, 19 lipca 2014

Placki ziemniaczane z dużą ilością cebuli

















Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 cebule
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

    Przygotowanie

    Ziemniaki umyć ,obrać ,zetrzeć na drobnej tarce z 1 cebulą ,włożyć na sito i lekko osączyć. Dodać mąkę ,jajka ,pokrojoną w piórka cebulę (pozostałą) oraz przyprawy-wymieszać. Na dwóch patelniach rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką niewielkie proporcje ziemniaczanej masy ,rozpłaszczając na placuszki (cienkie) Smażyć na silnym ogniu z obu stron na rumiano. Polecam podawać ze szklanką zimnego mleka.

2 komentarze:

  1. znowu nic nie mówiłeś, że będziesz placki smażył :) bym się po pracy na obiad wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez daję dużo cebuli do placków.

    OdpowiedzUsuń