niedziela, 20 lipca 2014

Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Szybko i smacznie ,bez stania przy "garach" w te upały :)

















Składniki

  • 250 g makaronu pappardelle (lub innego ,ulubionego)
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • biała część pora
  • 2 marchewki
  • pęczek koperku
  • 200 g startej mozzarelli
  • mała puszka groszku
  • łyżeczka trawy trzcinowej
  • 500 ml śmietany 10%`
  • łyżka masła
  • sól pieprz

    Przygotowanie

    Pokrojone filety z kurczaka podsmażamy na maśle razem z pokrojonym porem oraz startą na grubych oczkach marchewką ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy razem z kurczakiem ,porem ,marchewką i osączonym groszkiem ,przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy z posiekanym koperkiem ,trawą trzcinową ,solą ,pieprzem i zalewamy nią makaron. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy 30-35 min. 10 min przed końcem pieczenia ,naczynie wyjmujemy ,makaron posypujemy startą mozzarellą i pieczemy dalej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz