Pierogi z jagodami
Nie mogłem sobie nie pozwolić na przepyszne sezonowe pierogi z jagodami polanymi śmietaną z cukrem. Pycha!
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki
- jajko
- szklanka gorącej wody
- Nadzienie:
- 500 ml leśnych jagód
- cukier
- Dodatkowo:
- gęsta śmietana+ cukier
Przygotowanie
W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą
wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już
mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy
odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było
lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm
,przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Jagody mieszamy z cukrem i
wykładamy na środek każdego kółka z ciasta. Pierogi zlepiamy i gotujemy w
osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z gęstą śmietaną.
gdzie zbierałeś jagody ? :)
OdpowiedzUsuńHej ,zbierałem za Olbrachtowem ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa to w moich rejonach :)
Usuń:D
Usuń