wtorek, 8 lipca 2014

Pierogi z jagodami

Nie mogłem sobie nie pozwolić na przepyszne sezonowe pierogi z jagodami polanymi śmietaną z cukrem. Pycha!

















Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • jajko
  • szklanka gorącej wody
  • Nadzienie:
  • 500 ml leśnych jagód
  • cukier
  • Dodatkowo:
  • gęsta śmietana+ cukier

    Przygotowanie


    W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm ,przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Jagody mieszamy z cukrem i wykładamy na środek każdego kółka z ciasta. Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z gęstą śmietaną.

4 komentarze: