wtorek, 8 lipca 2014

Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach

Tradycyjna polska zupa


















Składniki

  • 30 dag wędzonych żeberek
  • 1 marchew
  • 1 mały por
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały seler
  • 5 ziemniaków
  • kwaśna śmietana
  • sok z kiszonych ogórków
  • 5 kiszonych ogórków
  • koperek
  • 10 dag boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

    Przygotowanie

    Żeberka zalałem 1,5 litra wody ,dodałem listek laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego , gotowałem na wolnym ogniu .
    Po 20 minutach dodałem umyte i oskrobane warzywa. Po pół godzinie je wyjąłem .Dodałem pokrojone w kostkę ugotowane uprzednio osobno ziemniaki, boczek wędzony pokrojony również w kostkę ,gotowałem 15 minut. Ogórki starłem na tarce o grubych oczkach .Na patelni roztopiłem masło dodałem starte ogórki dusiłem na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Ogórki dodałem do wywaru , dolałem sok , pokrojone warzywa ( poza porem ) , doprawiłem solą i pieprzem. Wlałem śmietanę , wcześniej zmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Wrzuciłem posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz