Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach
Tradycyjna polska zupa
Składniki
- 30 dag wędzonych żeberek
- 1 marchew
- 1 mały por
- 1 mała pietruszka
- 1 mały seler
- 5 ziemniaków
- kwaśna śmietana
- sok z kiszonych ogórków
- 5 kiszonych ogórków
- koperek
- 10 dag boczku wędzonego
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przygotowanie
Żeberka zalałem 1,5 litra wody ,dodałem listek laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego , gotowałem na wolnym ogniu .
Po 20 minutach dodałem umyte i oskrobane warzywa. Po pół godzinie je
wyjąłem .Dodałem pokrojone w kostkę ugotowane uprzednio osobno
ziemniaki, boczek wędzony pokrojony również w kostkę ,gotowałem 15
minut. Ogórki starłem na tarce o grubych oczkach .Na patelni roztopiłem
masło dodałem starte ogórki dusiłem na niewielkim ogniu ok. 10 minut.
Ogórki dodałem do wywaru , dolałem sok , pokrojone warzywa ( poza
porem ) , doprawiłem solą i pieprzem. Wlałem śmietanę , wcześniej
zmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Wrzuciłem posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz