Pora powoli przygotowywać zapasy na zimę
Składniki
- Ogórki gruntowe (małe lub średnie)
- marchew
- koper
- ziele angielskie
- liście laurowe
- czosnek
- świeży chrzan
- ziarenka pieprzu
- gorczyca
- Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 ,5 szklanki octu
- 5 łyżek cukru
- czubata łyżka soli
Przygotowanie
Na dno każdego słoika wrzucamy 6 plasterków marchewki ,kilka
gałązek kopru ,3 ziarna ziela angielskiego ,liść laurowy ,ząbek czosnku
,kilka kawałków świeżego chrzanu ,6 ziaren czarnego pieprzu ,kilka
ziarenek gorczycy. Ogórki wkładamy do słoików (do oporu).
Wszystkie składniki zalewy mieszamy ,zagotowujemy i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy i układamy na zakrętkach do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz