wtorek, 1 lipca 2014

Sernik malinowy

Serniczek na zimno z sera z wiaderka ,na podwieczorek ;)


















Składniki

  • biszkopty okrągłe
  • Masa 1:
  • 1/2 wiaderka sera waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny (rozrobionej w 50-60 ml wody)
  • 100 g malin
  • Masa 2:
  • 500 g malin
  • 500 ml wody
  • kilka łyżek cukru
  • 3-4 łyżki żelatyny
  • Masa 3:
  • 1/2 wiaderka sera waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny (rozrobionej w 50-60 ml wody)
  • 100 g malin
  • Masa 2:
  • galaretka cytrynowa

    Przygotowanie

      Na dno tortownicy (26 cm) wykładamy biszkopty. ½ wiaderka sera miksujemy razem z rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatyną. Masę wylewamy na biszkopty ,układamy 100 g malin na sernik ,lekko je wciskając ,odstawiamy do lodówki ,do stężenia.
    500 g malin gotujemy z cukrem ,przecedzamy przez sitko i dodajemy żelatynę ,studzimy ,wylewamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Resztę sera mieszamy z rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatyną. Masę wylewamy na galaretkę malinową. Na wierzch układamy 100 g malin ,lekko je wciskając. Odstawiamy do lodówki ,do zestalenia.
    Galaretkę cytrynową rozrabiamy w mniejszej ilości ( niż jest na opakowaniu) wody ,studzimy i wylewamy na ser. Ponownie wkładamy do lodówki ,do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz