Kolejne szaleństwo z jagodami. Czasami trzeba ,bo sezon jagodowy jest bardzo krótki. Przepis na małą keksówkę.
Składniki
- Ciasto:
- 250 g mąki
- 20 g drożdży
- 100 ml mleka
- sól
- jajko
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 75 g masła
- skórka z jednej cytryny
- 1 i 1/2 szklanki jagód
- Kruszonka:
- 75 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlewamy
letnie mleko ,wsypujemy 100 g mąki ,szczyptę soli i mieszamy ,tak by nie
było grudek. Przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu.
Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i łączymy ją z
wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki oraz startą skórkę
cytrynową. Wyrabiamy ręką około 15 min. Wlewamy letnie roztopione masło i
wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do
posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy. Na wierzchu
wysypujemy jagody i postawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30
min. Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące ,cukrze
waniliowym i cukrze pudrze ,rękami ugniatamy kruszące się ciasto.
Kruszymy je równomiernie nad jagodami. Blachę wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 190°C i pieczemy 30-35 min.
wszystko co z jagodami jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńale bym sobie zjadła kawałek takiego ciacha
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię ,ale niestety u nas już końcówka jagód :( I znowu rok trzeba czekać :( Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńKurcze sezon trwa a ja jeszcze nie jadłam takiego ciacha.
OdpowiedzUsuńMuszę nadrobić zaległości bo pysznie wygląda.
Zostaję u ciebie na dłużej :)
Zapraszam do mnie przy okazji.
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Ten jagodowy paseczek wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń