środa, 9 lipca 2014

Sałatka nicejska

Moja wersja tej znanej sałatki.


















Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 cebule
  • 5 pomidorów
  • 10 dag czarnych oliwek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka liści sałaty lodowej
  • Sos : 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżki octu balsamicznego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    Ziemniaki ugotowałem w mundurkach , które po przestygnięciu obrałem i pokroiłem na plastry. Podobnie pokroiłem ugotowane obrane jajka. Pomidory i cebulę pokroiłem
    w plastry . W dużej salaterce na dno wyłożyłem porwane listki sałaty , a następnie warstwami : sałata , ziemniaki , cebula , pomidory , jajka , oliwki i powtarzałem do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyłem kawałki tuńczyka . Wstawiłem do lodówki na 2 godziny.
    Sos : do słoika przełożyłem składniki sosu , zakręciłem i wymieszałem energicznie potrząsając słoikiem. Polałem sałatkę , udekorowałem listkami sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz