Smaczne danie z kuchni węgierskiej . Jedna z wielu wersji tego dania.
Składniki
- 30 dag mąki
- 30 dag dobrze odciśniętego twarogu
- 30 dag masła
- 10 dag ostrego żółtego sera
- 1 jajko
- gruboziarnista sól
Przygotowanie
Twaróg rozgniotłem widelcem , wyrobiłem z mąką i masłem . Gdy
wszystkie składniki połączyły się w gładkie ciasto , owinąłem je
pergamin ( może być folia) i włożyłem na godzinę do lodówki.
Rozwałkowałem do grubości jednego palca i wyciąłem krążki o średnicy
4-5 cm . Ułożyłem na blasze ( niezbyt gęsto , bo urosną ) ,
posmarowałem jajkiem posypałem gruboziarnistą solą i tartym serem.
Piekłem na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
super , zapisuję sobie
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń