czwartek, 10 lipca 2014

Pogacze serowe

Smaczne danie z kuchni węgierskiej . Jedna z wielu wersji tego dania.

















Składniki

  • 30 dag mąki
  • 30 dag dobrze odciśniętego twarogu
  • 30 dag masła
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • 1 jajko
  • gruboziarnista sól

    Przygotowanie

    Twaróg rozgniotłem widelcem , wyrobiłem z mąką i masłem . Gdy wszystkie składniki połączyły się w gładkie ciasto , owinąłem je pergamin ( może być folia) i włożyłem na godzinę do lodówki. Rozwałkowałem do grubości jednego palca i wyciąłem krążki o średnicy 4-5 cm . Ułożyłem na blasze ( niezbyt gęsto , bo urosną ) , posmarowałem jajkiem posypałem gruboziarnistą solą i tartym serem. Piekłem na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.

2 komentarze: