Soczysta surówka z cytrusowym aromatem ,idealna do smażonego mięsa.
Można ją również wymieszać z jogurtem ,dzięki czemu stanie się kremowa.
Zamiast jogurtu ,można użyć odrobiny majonezu.
Składniki
- mała czerwona kapusta
- około 2 cm świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/4 cytryny
- Opcjonalnie jogurt naturalny lub majonez
Przygotowanie
Kapustę myjemy ,dzielimy na ćwiartki i usuwamy głąb. Następnie
szatkujemy ,dodajemy starty imbir ,posypujemy solą i pieprzem. Dokładnie
mieszamy ,wygniatając surówkę dłońmi.
Pomarańcze myjemy. Z jednej ścieramy skórkę i mieszamy ją z sokiem z
pomarańczy ,sokiem z cytryny i oliwą. Sos dodajemy do surówki ,dokładnie
mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz