piątek, 20 czerwca 2014

Surówka z czerwonej kapusty

Soczysta surówka z cytrusowym aromatem ,idealna do smażonego mięsa. Można ją również wymieszać z jogurtem ,dzięki czemu stanie się kremowa. Zamiast jogurtu ,można użyć odrobiny majonezu.















Składniki

  • mała czerwona kapusta
  • około 2 cm świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/4 cytryny
  • Opcjonalnie jogurt naturalny lub majonez

    Przygotowanie

      Kapustę myjemy ,dzielimy na ćwiartki i usuwamy głąb. Następnie szatkujemy ,dodajemy starty imbir ,posypujemy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ,wygniatając surówkę dłońmi.
    Pomarańcze myjemy. Z jednej ścieramy skórkę i mieszamy ją z sokiem z pomarańczy ,sokiem z cytryny i oliwą. Sos dodajemy do surówki ,dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz