czwartek, 26 czerwca 2014

Schabowe roladki z boczniakami po beskidzku

Po beskidzku ,gdyż do panierowania roladek użyłem rozdrobnionych paluszków. Zapiekane w folii aluminiowej są bardzo soczyste i aromatyczne.















Składniki

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 200 g boczniaków
  • średniej wielkości cebula
  • starty żółty ser
  • paluszki beskidzkie solone
  • olej do podsmażenia
  • mąka
  • jajko
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Kotlety schabowe cienko rozbijamy ,oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron.

    Boczniaki płuczemy ,kroimy w paski i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle.

    Rozbite kotlety posypujemy z jednej strony startym żółtym serem ,wykładamy farsz z boczniaków i zawijamy. Paluszki beskidzkie rozdrabniamy w moździerzu (tak by wyglądały jak bułka tarta).

    Roladki najpierw obtaczamy w mące ,kolejno w rozbełtanym jajku i rozgniecionych paluszkach.

    Obsmażamy lekko na rozgrzanym oleju ,osączamy z nadmiaru tłuszczu ,każdy osobno zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy 30 min w 200°C.

    5 min przed końcem pieczenia odwijamy z folii.

2 komentarze:

  1. wow ;o zablysne tym daniem przed chlopakiem! :) dzieki

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Pozdrawiam i smacznego życzę ;)

    OdpowiedzUsuń