czwartek, 26 czerwca 2014

Lasagne z trzema serami

Kuchnia włoska





















Składniki

  • opakowanie makaronu lasagne
  • 600 g ricotty
  • 500 g startej mozzarelli
  • 120 g startego parmezanu
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • oliwa
  • Sos:
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 3 puszki pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek bazylii
  • liść laurowy
  • łyżka oregano
  • ostra papryka
  • cukier ,sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Sos : posiekaną cebulę i startą marchewkę podsmażyłem na oliwie ok. 12 minut. Dodałem mięso , smażyłem 5 minut. Dodałem resztę składników , dusiłem 15 minut. Wyjąłem listek laurowy , przyprawiłem , ostudziłem.

    Ricottę wymieszałem z połową szklanki parmezanu , dodałem rozmrożony szpinak , przyprawiłem solą i pieprzem . Wbiłem jajka , wymieszałem .

    Żaroodporną formę posmarowałem 2 łyżkami oliwy . Na dno formy wlałem pół szklanki sosu i równomiernie rozprowadziłem . Na sosie rozłożyłem płaty makaronu , posmarowałem częścią ricotty i posypałem mozzarellą , polałem sosem.
    Czynność powtarzałem , aż do wyczerpania składników. Zakończyłem warstwą makaronu , posmarowałem ricottą i posypałem mozzarellą wymieszaną z parmezanem.

    Przykryłem folią aluminiową , piekłem 40 minut w temperaturze 180 stopni .
    Po tym czasie odkryłem lazanię i następnie piekłem jeszcze ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza