Lasagne z trzema serami
Kuchnia włoska
Składniki
- opakowanie makaronu lasagne
- 600 g ricotty
- 500 g startej mozzarelli
- 120 g startego parmezanu
- 300 g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- oliwa
- Sos:
- 400 g mielonej wołowiny
- 3 puszki pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka oliwy z oliwek
- pęczek bazylii
- liść laurowy
- łyżka oregano
- ostra papryka
- cukier ,sól ,pieprz
Przygotowanie
Sos : posiekaną cebulę i startą marchewkę podsmażyłem na oliwie
ok. 12 minut. Dodałem mięso , smażyłem 5 minut. Dodałem resztę
składników , dusiłem 15 minut. Wyjąłem listek laurowy , przyprawiłem ,
ostudziłem.
Ricottę wymieszałem z połową szklanki parmezanu , dodałem rozmrożony
szpinak , przyprawiłem solą i pieprzem . Wbiłem jajka , wymieszałem .
Żaroodporną formę posmarowałem 2 łyżkami oliwy . Na dno formy wlałem
pół szklanki sosu i równomiernie rozprowadziłem . Na sosie rozłożyłem
płaty makaronu , posmarowałem częścią ricotty i posypałem
mozzarellą , polałem sosem.
Czynność powtarzałem , aż do wyczerpania składników. Zakończyłem warstwą
makaronu , posmarowałem ricottą i posypałem mozzarellą wymieszaną z
parmezanem.
Przykryłem folią aluminiową , piekłem 40 minut w temperaturze 180 stopni .
Po tym czasie odkryłem lazanię i następnie piekłem jeszcze ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz