Sajgonki w zasadzie powstały przez zwykły przypadek. Wędzony dorsz miał
zostać użyty do innej potrawy ,więc postanowiłem wymyślić coś nowego.
Postanowiłem więc połączyć składniki ,które były pod ręką. Wyszło
pysznie. Pieczona papryka nadała rybie słodkości i delikatności.
Składniki
- 500-600 g wędzonego dorsza
- po 1/2 papryki czerwonej ,zielonej i żółtej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 opakowania papieru ryżowego
- olej do głębokiego smażenia
- sól ,pieprz
- oliwa z oliwek
- Dodatkowo:
- ryż jaśminowy
- słodko pikantny sos chilli
Przygotowanie
Paprykę tniemy na paski skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy do
miękkości ,studzimy. Dorsza obieramy ,oddzielamy ości. Dorsza ,jajka
,cebulę i paprykę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (najmniejsze
oczka). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do
smaku solą oraz pieprzem. Na papier ryżowy (lekko namoczony wodą)
układamy farsz (po łyżce) i zawijamy podobnie jak krokiety. Smażymy na
głębokim oleju. Podajemy z ryżem jaśminowym i słodko pikantnym sosem
chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz