środa, 25 czerwca 2014

Sajgonki z dorszem

Sajgonki w zasadzie powstały przez zwykły przypadek. Wędzony dorsz miał zostać użyty do innej potrawy ,więc postanowiłem wymyślić coś nowego. Postanowiłem więc połączyć składniki ,które były pod ręką. Wyszło pysznie. Pieczona papryka nadała rybie słodkości i delikatności.













Składniki

  • 500-600 g wędzonego dorsza
  • po 1/2 papryki czerwonej ,zielonej i żółtej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 opakowania papieru ryżowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól ,pieprz
  • oliwa z oliwek
  • Dodatkowo:
  • ryż jaśminowy
  • słodko pikantny sos chilli

    Przygotowanie

    Paprykę tniemy na paski skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy do miękkości ,studzimy. Dorsza obieramy ,oddzielamy ości. Dorsza ,jajka ,cebulę i paprykę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (najmniejsze oczka). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na papier ryżowy (lekko namoczony wodą) układamy farsz (po łyżce) i zawijamy podobnie jak krokiety. Smażymy na głębokim oleju. Podajemy z ryżem jaśminowym i słodko pikantnym sosem chilli.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza