czwartek, 26 czerwca 2014

Krokiety z pieczarkami (corn flakes)



















Składniki

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól ,pieprz
  • Olej do smażenia
  • Rozdrobnione płatki kukurydziane
  • 1 jajko
  • 8 naleśników
  • 150-200 g ulubionego startego sera żółtego

    Przygotowanie

    Pieczarki oczyścić ,pokroić w kostkę ,opłukać i osączyć na sicie. Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na łyżce masła ,dodać jeszcze jedną łyżkę masła oraz pieczarki z przyprawami , nieco zwiększyć ogień ,tak aby się smażyły. Kiedy się przyrumienią ,zdjąć z ognia ,wystudzić. Wymieszać z tartym serem oraz z poszatkowaną natką pietruszki. Gotową masę nałożyć na naleśniki ,zawinąć ,obtoczyć w rozkłóconym jajku i płatkach kukurydzianych. Smażyć na średnim ogniu ,na rumiano (około 2-3 min z każdej strony).

2 komentarze: