Baba ziemniaczana po litewsku
Kuchnia litewska
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 5 jajek
- 1/2 kg wędzonego boczku
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 czerwone cebule
- 2 pęczki szczypiorku
- ząbek czosnku
- 3 łyżki gęstej śmietany
- pęczek koperku
- olej z pestek winogron
- tłuszcz do smarowania formy
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Przygotowałem farsze :
1. boczek pokroiłem w drobną kostkę i lekko przesmażyłem na suchej
patelni. Oddzielnie podsmażyłem na oleju czerwoną cebulę pokrojona w
piórka i posoloną. Wymieszałem ją z boczkiem.
2. kapustę pokroiłem w paski , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , krótko podsmażyłem na odrobinie oleju.
Ziemniaki starłem na drobnej tarce . Przełożyłem na sitko wyścielone
gazą i dobrze odcisnąłem sok. Do ziemniaków dodałem 5 żółtek ,
przeciśnięty czosnek , sól i pieprz.
Ubiłem białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszałem z masą ziemniaczaną .
W wysmarowanej formie o średnicy 25 cm , ułożyłem na zmianę warstwy
ziemniaków oraz farszu z boczku i kapusty . Piekłem 1 ½ godziny w
temperaturze 180 stopni C.
Upieczoną babę podałem od razu po wyjęciu z piekarnika , gorącą z
dodatkiem bardzo gęstej wiejskiej kwaśnej śmietany wymieszanej z
posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz