piątek, 27 czerwca 2014

Baba ziemniaczana po litewsku

Kuchnia litewska

















Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1/2 kg wędzonego boczku
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pęczki szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • pęczek koperku
  • olej z pestek winogron
  • tłuszcz do smarowania formy
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Przygotowałem farsze :
    1. boczek pokroiłem w drobną kostkę i lekko przesmażyłem na suchej patelni. Oddzielnie podsmażyłem na oleju czerwoną cebulę pokrojona w piórka i posoloną. Wymieszałem ją z boczkiem.
    2. kapustę pokroiłem w paski , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , krótko podsmażyłem na odrobinie oleju.

    Ziemniaki starłem na drobnej tarce . Przełożyłem na sitko wyścielone gazą i dobrze odcisnąłem sok. Do ziemniaków dodałem 5 żółtek , przeciśnięty czosnek , sól i pieprz.
    Ubiłem białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszałem z masą ziemniaczaną .
    W wysmarowanej formie o średnicy 25 cm , ułożyłem na zmianę warstwy ziemniaków oraz farszu z boczku i kapusty . Piekłem 1 ½ godziny w temperaturze 180 stopni C.

    Upieczoną babę podałem od razu po wyjęciu z piekarnika , gorącą z dodatkiem bardzo gęstej wiejskiej kwaśnej śmietany wymieszanej z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz