sobota, 14 czerwca 2014

Placuszki z dorszem

Delikatne w smaku ,proste do zrobienia.


















Składniki

  • 300 g polędwiczki z dorsza (może być filet)
  • 150 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • starty żółty ser
  • Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml cydru
  • jajko
  • mąka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Z mąki ,jajka ,mleka ,cydru i proszku do pieczenia robimy naleśniki. Do smaku doprawiamy solą oraz sporą ilością pieprzu. Smażymy je na małej patelni. Kapustę gotujemy razem z liściem laurowy do momentu ,kiedy będzie miękka. Osączamy i drobno kroimy. Dorsza kroimy na kawałki (3-4 cm) ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Na środek każdego naleśnika nakładamy kapustę oraz kawałek dorsza ,dookoła posypujemy startym serem ,zakrywamy drugim naleśnikiem. Każdy ,z osobna zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez 35 min w temperaturze 200°C. Podajemy z ulubionym sosem (u mnie sos z grzybków mun).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz