Delikatne w smaku ,proste do zrobienia.
Składniki
- 300 g polędwiczki z dorsza (może być filet)
- 150 g kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- starty żółty ser
- Ciasto:
- 250 ml mleka
- 250 ml cydru
- jajko
- mąka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Z mąki ,jajka ,mleka ,cydru i proszku do pieczenia robimy
naleśniki. Do smaku doprawiamy solą oraz sporą ilością pieprzu. Smażymy
je na małej patelni. Kapustę gotujemy razem z liściem laurowy do momentu
,kiedy będzie miękka. Osączamy i drobno kroimy. Dorsza kroimy na
kawałki (3-4 cm) ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy odrobiną soku z
cytryny. Na środek każdego naleśnika nakładamy kapustę oraz kawałek
dorsza ,dookoła posypujemy startym serem ,zakrywamy drugim naleśnikiem.
Każdy ,z osobna zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku
przez 35 min w temperaturze 200°C. Podajemy z ulubionym sosem (u mnie
sos z grzybków mun).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz