Niesamowity smak kurek powali na kolana każdego konesera grzybów.
Składniki
- 400 g kurek
- drobny makaron (u mnie zacierka matuli)
- cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1,2 l bulionu warzywnego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 młode marchewki
- 2-3 łyżki masła
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę i razem z oczyszczonymi kurkami (100 g
zostawiamy) oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewką podsmażamy na maśle
,zalewamy białym winem dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku i
odparowujemy. Następnie zalewamy gorącym bulionem. Kiedy kurki zrobią
się miękkie ,doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę miksujemy ,dodajemy
pozostałe kurki ,podsmażone na maśle oraz drobny makaron (u mnie
zacierka matuli) i gotujemy do miękkości kurek i makaronu ,często
mieszając by makaron nie przywarł do dna. Następnie dodajemy śmietanę i
dokładnie mieszamy ,lekko podgrzewamy (nie gotujemy). Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem.
chyba zrobię bo tak mnie kusi ta zupa ;))
OdpowiedzUsuńZachęcam. Jest naprawdę niesamowita w smaku :) Pozdrawiam ;)
UsuńMega apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Pozdrówka :))
Usuń