piątek, 13 czerwca 2014

Zupa krem z kurek

Niesamowity smak kurek powali na kolana każdego konesera grzybów.


















Składniki

  • 400 g kurek
  • drobny makaron (u mnie zacierka matuli)
  • cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 młode marchewki
  • 2-3 łyżki masła
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Cebulę kroimy w kostkę i razem z oczyszczonymi kurkami (100 g zostawiamy) oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewką podsmażamy na maśle ,zalewamy białym winem dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku i odparowujemy. Następnie zalewamy gorącym bulionem. Kiedy kurki zrobią się miękkie ,doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę miksujemy ,dodajemy pozostałe kurki ,podsmażone na maśle oraz drobny makaron (u mnie zacierka matuli) i gotujemy do miękkości kurek i makaronu ,często mieszając by makaron nie przywarł do dna. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy ,lekko podgrzewamy (nie gotujemy). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

4 komentarze: