wtorek, 24 czerwca 2014

Łosoś w galarecie























Składniki

  • 4 dzwonki z łososia
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Mała puszka groszku
  • Bulion warzywny:
  • 2 małe pietruszki
  • 2 pory
  • 1 średni seler
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 marchwie
  • sól i pieprz

    Przygotowanie

    Warzywa zalać 1,5 l wody,dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu 40 min. Następnie dodać obraną,pokrojoną w grube krążki i zarumienioną na maśle cebulę i gotować jeszcze pół godziny. Przecedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać żelatynę rozrobioną w gorącej wodzie,dobrze wymieszać. Marchew pokroić w kostkę.

    Łososia zagotować na parze.

    Do salaterek dać po porcji łososia,trochę marchwi i groszku,zalać bulionem,odstawić do lodówki do zestalenia.

2 komentarze: