wtorek, 24 czerwca 2014

Zupa z bobem

Dzięki chorizo zupa nabiera przyjemnego ostrego smaku.



















Składniki

  • 500 g bobu
  • 3 pętka chorizo
  • 4-5 ziemniaków
  • por (biała część)
  • 3 marchewki
  • pęczek natki pietruszki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Bób gotujemy w osolonym wrzątku (do miękkości) ,osączamy i przelewamy zimną wodą ,obieramy.
    Pokrojone ziemniaki ,marchew ,pora i chorizo podsmażamy na maśle ,zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy obrany bób ,gotujemy jeszcze 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Zestawiamy z ognia i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz