Dzięki chorizo zupa nabiera przyjemnego ostrego smaku.
Składniki
- 500 g bobu
- 3 pętka chorizo
- 4-5 ziemniaków
- por (biała część)
- 3 marchewki
- pęczek natki pietruszki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- łyżka masła
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Bób gotujemy w osolonym wrzątku (do miękkości) ,osączamy i przelewamy zimną wodą ,obieramy.
Pokrojone ziemniaki ,marchew ,pora i chorizo podsmażamy na maśle
,zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy obrany bób
,gotujemy jeszcze 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Zestawiamy z ognia i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy
ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz