Kurczak w piwnym cieście
Składniki
- 1/2 l mleka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 kg pałek z kurczaka
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 2 łyżki prażonej cebuli
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1/2 l piwa
- Olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie
Mleko wymieszać z solą i pieprzem,zalać części kurczaka ,wstawić na noc do lodówki.
- W dużej misce wymieszać mąkę ,cebulkę i wszystkie przyprawy.
- Wlać piwo (ciasto powinno być gęściejsze od naleśnikowego)
- Dokładnie wymieszać.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Osączone i osuszone z mlecznej
zalewy pałki ,zanurzyć w cieście i smażyć na złoto (ok.30 min)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz