wtorek, 24 czerwca 2014

Kurczak w piwnym cieście



















Składniki

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 kg pałek z kurczaka
  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1/2 l piwa
  • Olej do głębokiego smażenia

    Przygotowanie


    Mleko wymieszać z solą i pieprzem,zalać części kurczaka ,wstawić na noc do lodówki.

  •  W dużej misce wymieszać mąkę ,cebulkę i wszystkie przyprawy.

  •  Wlać piwo (ciasto powinno być gęściejsze od naleśnikowego)

  •  Dokładnie wymieszać.

  •  Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Osączone i osuszone z mlecznej zalewy pałki ,zanurzyć w cieście i smażyć na złoto (ok.30 min)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz