Łosoś w galarecie
Składniki
- 4 dzwonki z łososia
- 4 łyżeczki żelatyny
- Mała puszka groszku
- Bulion warzywny:
- 2 małe pietruszki
- 2 pory
- 1 średni seler
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 marchwie
- sól i pieprz
Przygotowanie
Warzywa zalać 1,5 l wody,dodać przyprawy i gotować na wolnym
ogniu 40 min. Następnie dodać obraną,pokrojoną w grube krążki i
zarumienioną na maśle cebulę i gotować jeszcze pół godziny. Przecedzić i
doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać żelatynę rozrobioną w gorącej
wodzie,dobrze wymieszać. Marchew pokroić w kostkę.
Łososia zagotować na parze.
Do salaterek dać po porcji łososia,trochę marchwi i groszku,zalać bulionem,odstawić do lodówki do zestalenia.
Chodzi za mną taki łosoś, pychotka :)
OdpowiedzUsuńPolecam ,jest pyszny :D
Usuń