sobota, 28 czerwca 2014

Łosoś curry z salsą owocową

Kuchnia UK

















Składniki

  • średni filet z łososia
  • łyżka curry
  • mango
  • 10 truskawek
  • 4 szalotki
  • 4 cm imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
  • garść kolendry
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • oliwa
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Łososia pokroiłem na 4 mniejsze filety. Każdy oprószyłem curry i pieprzem , skropiłem oliwą i lekko wtarłem w filety. Odstawiłem .

    Sos : truskawki , mango , szalotki , starty imbir sok z limonki , miód , pastę sambal oelek , kolendrę , olej sezamowy połączyłem . Delikatnie wymieszałem , doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem na 15 minut ,aby smaki i aromaty się połączyły/

    Rozgrzałem patelnie grillową z rowkowanym dnem , włożyłem filety z łososia. Smażyłem 3 minuty do zrumienienia , odwróciłem ja na drugą stronę . Smażyłem 2 minuty , zdjąłem z ognia . odstawiłem na 5 minut. Podałem na ogrzanym talerzu z porcją owocowej salsy.
    Można podać z ryżem ugotowanym na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz