Łosoś curry z salsą owocową
Kuchnia UK
Składniki
- średni filet z łososia
- łyżka curry
- mango
- 10 truskawek
- 4 szalotki
- 4 cm imbiru
- sok z 1 cytryny
- łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
- garść kolendry
- łyżeczka oleju sezamowego
- oliwa
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Łososia pokroiłem na 4 mniejsze filety. Każdy oprószyłem curry i
pieprzem , skropiłem oliwą i lekko wtarłem w filety. Odstawiłem .
Sos : truskawki , mango , szalotki , starty imbir sok z limonki , miód ,
pastę sambal oelek , kolendrę , olej sezamowy połączyłem . Delikatnie
wymieszałem , doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem na 15 minut
,aby smaki i aromaty się połączyły/
Rozgrzałem patelnie grillową z rowkowanym dnem , włożyłem filety z
łososia. Smażyłem 3 minuty do zrumienienia , odwróciłem ja na drugą
stronę . Smażyłem 2 minuty , zdjąłem z ognia . odstawiłem na 5 minut.
Podałem na ogrzanym talerzu z porcją owocowej salsy.
Można podać z ryżem ugotowanym na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz