Pasztet z mielonego mięsa
Składniki
- 750 g ciasto francuskie
- 1 bułka
- 250 ml mleka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki oleju
- 1 kg mięsa wieprzowo - wołowego / u mnie karkówka i ligawa /
- 2 jaja
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól , pieprz
Przygotowanie
Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek obrać , zeszklić na
rozgrzanym oleju. Bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem , czosnkiem i
cebulą , 1 jajem , musztardą oraz natką pietruszki. Doprawić solą i
pieprzem i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C / z termoobiegiem : 200 st.C /. Z
ciasta odkroić kawałek wielkości keksówki , resztą wyłożyć nasmarowaną
tłuszczem keksówkę , aby ciasto lekko wystawało poza formę. Nakłuć
widelcem . Rozłożyć masę mięsną i przykryć odłożonym kawałkiem ciasta.
Białko oddzielić od żółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarować
wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiąć do środka i lekko docisnąć.
Ciasto posmarować żółtkiem.
Włożyć do piekarnika. Po 15 minutach , gdy ciasto się zrumieni,
temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C / z termoobiegiem do 180 stopni C
/. Pasztet przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 45-50 minut.
Podawać z sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz