sobota, 28 czerwca 2014

Pasztet z mielonego mięsa


















Składniki

  • 750 g ciasto francuskie
  • 1 bułka
  • 250 ml mleka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 kg mięsa wieprzowo - wołowego / u mnie karkówka i ligawa /
  • 2 jaja
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól , pieprz

    Przygotowanie

      Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek obrać , zeszklić na rozgrzanym oleju. Bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem , czosnkiem i cebulą , 1 jajem , musztardą oraz natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

    Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C / z termoobiegiem : 200 st.C /. Z ciasta odkroić kawałek wielkości keksówki , resztą wyłożyć nasmarowaną tłuszczem keksówkę , aby ciasto lekko wystawało poza formę. Nakłuć widelcem . Rozłożyć masę mięsną i przykryć odłożonym kawałkiem ciasta. Białko oddzielić od żółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarować wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiąć do środka i lekko docisnąć. Ciasto posmarować żółtkiem.

    Włożyć do piekarnika. Po 15 minutach , gdy ciasto się zrumieni, temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C / z termoobiegiem do 180 stopni C /. Pasztet przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 45-50 minut. Podawać z sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz