Mus z pstrąga po norwesku
Dla miłośników ryb
Składniki
- 500 g wędzonego pstrąga
- 5 plastrów wędzonego łososia
- kostka rosołowa
- 3 łyżki żelatyny
- pęczek koperku
- 1.5 l śmietany kremówki
- limonka
- sól
Przygotowanie
Kostkę rosołową rozpuściłem w ¾ szklanki gorącej wody. Łyżkę
żelatyny rozpuściłem w wodzie , zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dodałem bulion , ostudziłem , wylałem do formy z kominkiem. Plastry
łososia ułożyłem na tężejącej galarecie tak , aby zachodziły na boki
formy.
Pstrąga rozdrobniłem , dodałem sól i posiekany koperek. Śmietanę ubiłem ,
dokładnie wymieszałem z masą rybną i pozostałymi dwoma łyżkami
rozpuszczonej ostudzonej żelatyny.
Masę rybną wstawiłem do lodówki aby zastygła . Mus podałem ozdobiony plasterkami limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz