niedziela, 22 czerwca 2014

Mus z pstrąga po norwesku

Dla miłośników ryb




















Składniki

  • 500 g wędzonego pstrąga
  • 5 plastrów wędzonego łososia
  • kostka rosołowa
  • 3 łyżki żelatyny
  • pęczek koperku
  • 1.5 l śmietany kremówki
  • limonka
  • sól

    Przygotowanie

      Kostkę rosołową rozpuściłem w ¾ szklanki gorącej wody. Łyżkę żelatyny rozpuściłem w wodzie , zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodałem bulion , ostudziłem , wylałem do formy z kominkiem. Plastry łososia ułożyłem na tężejącej galarecie tak , aby zachodziły na boki formy.
    Pstrąga rozdrobniłem , dodałem sól i posiekany koperek. Śmietanę ubiłem , dokładnie wymieszałem z masą rybną i pozostałymi dwoma łyżkami rozpuszczonej ostudzonej żelatyny.
    Masę rybną wstawiłem do lodówki aby zastygła . Mus podałem ozdobiony plasterkami limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz