niedziela, 22 czerwca 2014

Kapusta włoska pod beszamelem






















Składniki

  • Kapusta włoska 0,3 kg
  • sos beszamelowy z serem:
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 dag żółtego sera
  • sól ,cukier, biały pieprz, gałka muszkatołowa

    Przygotowanie

    Najpierw z kapusty usuwamy zewnętrzne, brzydkie liście, następnie kroimy ją na ósemki.

    Żeby podczas gotowanie ósemki się nie porozwalały na pojedyncze liście, spinamy je wykałaczkami. Tak przygotowane kawałki kapusty gotujemy na parze, lub w osolonej wodzie do średniej twardości - kapusta powinna być twarda i raczej surowa niż ugotowana.


    Kiedy kapusta się gotuje, przyrządzam sos beszamelowy

    W rondelku rozpuszczamy masło,wsypujemy mąkę i podsmażamy 2-3 minuty. Wlewamy wolno mleko,doprowadzamy do wrzenia i ubijamy trzepaczką,gotujemy na niewielkim ogniu ok 5 min. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy ser,starty na tarce i doprawiamy do smaku solą,cukrem i gałą muszkatołową.

    Kapustę układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, polewamy szczodrze beszamelem i posypujemy startym serem.

    Kapusta będzie się zapiekała w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10-12 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz