środa, 11 czerwca 2014

Ciasto jogurtowe

Przepis dostałem od mojej koleżanki z pracy. Prawdopodobnie zaczerpnięty od E.Chodakowskiej. Miał być fit...nie jest bo gorszym złem jest użycie słodzików (łyżeczki) niż białego cukru ,oczywiście czego nie zrobiłem. Ciasto wyszło smaczne. Przepis na małą keksówkę.












Składniki

  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

    Przygotowanie

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Jajka ubijamy z cukrem ,następnie dodajemy porcjami jogurt (ciągle miksując). Mąkę i proszek mieszamy ze sobą i przesiane dokładnie mieszamy z masą jajeczną i aromatem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ,ciasto przelewamy do natłuszczonej formy (uwaga ,jest bardzo płynne) i pieczemy 40 min.

1 komentarz: