Bardzo smaczna zupa ,która często gości na polskich stołach. Najlepiej
smakuje ze świeżego szczawiu z dodatkiem gotowanych jajek i wiejską
śmietaną.
Składniki
- 400 g świeżego szczawiu
- 1.5 l bulionu wołowo-drobiowego
- 2 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 150 ml śmietany
- łyżka mąki
- sól ,pieprz ,cukier
Przygotowanie
Przebrany szczaw opłukałem ,posiekałem i dusiłem na maśle 8 min.
Zalałem bulionem dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew i
gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody.
Kiedy zniknęły grudki ,dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do
reszty zupy. Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną ,wcześniej
rozbełtanej z paroma łyżkami zupy. Doprawiłem do smaku solą ,pieprzem
oraz cukrem ,doprowadzić do wrzenia. Każdą porcję podałem z pokrojonym w
ćwiartki jajkiem.
Bardzo ładnie się prezentuję, skusiłabym się na miseczkę :) pysznie !
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń