Szybkie w przygotowaniu,jednocześnie bardzo smaczne danie.
Składniki
- 300 g makaronu penne
- 400 g żółtej fasolki szparagowej
- 3/4 szklanki śmietany
- czubata łyżka mąki
- 600 ml bulionu warzywnego
- por (biała część)
- sól ,pieprz
- łyżeczka masła
Przygotowanie
Fasolkę myjemy ,obcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku
al dente. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu fasolki ,osączamy ,studzimy i tniemy ja na mniejsze kawałki (3-4 cm).
Pora kroimy w piórka ,na łyżeczce masła szklimy go i zalewamy bulionem
,zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojoną fasolkę i gotujemy dalej.
Śmietanę mieszamy z mąką ,rozprowadzamy z bulionem i wlewamy do całości.
Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W garnku
mieszamy makaron z sosem ,podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz