wtorek, 10 czerwca 2014

Penne z fasolką szparagową w sosie śmietanowym

Szybkie w przygotowaniu,jednocześnie bardzo smaczne danie.


















Składniki

  • 300 g makaronu penne
  • 400 g żółtej fasolki szparagowej
  • 3/4 szklanki śmietany
  • czubata łyżka mąki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • por (biała część)
  • sól ,pieprz
  • łyżeczka masła

    Przygotowanie

      Fasolkę myjemy ,obcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku al dente. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
    Po ugotowaniu fasolki ,osączamy ,studzimy i tniemy ja na mniejsze kawałki (3-4 cm).
    Pora kroimy w piórka ,na łyżeczce masła szklimy go i zalewamy bulionem ,zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojoną fasolkę i gotujemy dalej. Śmietanę mieszamy z mąką ,rozprowadzamy z bulionem i wlewamy do całości. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W garnku mieszamy makaron z sosem ,podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz