czwartek, 12 czerwca 2014

Pasztet z cukinią

Dla wielbicieli pasztetów.




















Składniki

  • 1,5 kg miesa z indyka
  • 20 dag cielęciny
  • 20 dag karkówki
  • 10 dag słoniny
  • marchewka średniej wielkości
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • cukinia
  • pół pęczka natki
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 3 jajka
  • oliwa z oliwek
  • po 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • pieprz cayenne

    Przygotowanie

    Obrałem marchewkę i cebulę . Do dużego garnka włożyłem wszystkie rodzaje mięsa , słoninę , cebulę , marchewkę , ziarna pieprzu i ziela angielskiego , liście laurowe.
    Zalałem wodą , posoliłem , gotowałem 30 min.
    Wyjąłem słoninę a resztę mięsa gotowałem jeszcze godzinę.

    Cukinię umyłem , pokroiłem w słupki . Natkę pietruszki po opłukaniu posiekałem.
    Czosnek po obraniu również posiekałem. Rozgrzałem na patelni 2 łyżki oliwy , zeszkliłem cebulę i czosnek , dodałem cukinię , smażyłem 5 minut.

    Ugotowane mięso wyjąłem , przestudziłem , zmieliłem 2 razy. W wywarze namoczyłem kajzerki , odcisnąłem , dodałem do mięsa. Dołożyłem cukinię , natkę , jajka , 2 łyżki oliwy.
    Doprawiłem solą , pieprzem , po pół łyżeczki oregano i tymianku.
    Masę wyrobiłem , wyłożyłem do natłuszczonej formy . Piekłem w piekarniku 60 minut w temperaturze 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz