Dla wielbicieli pasztetów.
Składniki
- 1,5 kg miesa z indyka
- 20 dag cielęciny
- 20 dag karkówki
- 10 dag słoniny
- marchewka średniej wielkości
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- cukinia
- pół pęczka natki
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- 3 jajka
- oliwa z oliwek
- po 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 2 liście laurowe
- pieprz cayenne
Przygotowanie
Obrałem marchewkę i cebulę . Do dużego garnka włożyłem wszystkie
rodzaje mięsa , słoninę , cebulę , marchewkę , ziarna pieprzu i ziela
angielskiego , liście laurowe.
Zalałem wodą , posoliłem , gotowałem 30 min.
Wyjąłem słoninę a resztę mięsa gotowałem jeszcze godzinę.
Cukinię umyłem , pokroiłem w słupki . Natkę pietruszki po opłukaniu posiekałem.
Czosnek po obraniu również posiekałem. Rozgrzałem na patelni 2 łyżki
oliwy , zeszkliłem cebulę i czosnek , dodałem cukinię , smażyłem 5
minut.
Ugotowane mięso wyjąłem , przestudziłem , zmieliłem 2 razy. W wywarze
namoczyłem kajzerki , odcisnąłem , dodałem do mięsa. Dołożyłem cukinię ,
natkę , jajka , 2 łyżki oliwy.
Doprawiłem solą , pieprzem , po pół łyżeczki oregano i tymianku.
Masę wyrobiłem , wyłożyłem do natłuszczonej formy . Piekłem w piekarniku 60 minut w temperaturze 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz