sobota, 31 maja 2014

Zupa potrójnie pomidorowa

Pora na sprzątanie piwnicznych rezerw



















Składniki

  • puszka pomidorów krojonych z zalewą
  • słoik całych pomidorów w zalewie
  • 250 ml przecieru z pomidorów malinowych
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • filet z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • 2 liście laurowe
  • liść kaffiru
  • 1/2-3/4 szklanki ryżu
  • garść świeżej bazylii
  • natka pietruszki
  • gęsta śmietana
  • sól ,pieprz ,cukier

    Przygotowanie


    Do garnka wkładamy pomidory z puszki ,przecier pomidorowy i pomidory całe bez zalewy. Dodajemy czosnek ,pokrojone w kostkę marchewki ,pietruszkę i seler ,posiekaną bazylię ,liście laurowe i liść kaffiru ,zagotowujemy. Zalewamy bulionem warzywnym ,pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka ,dodajemy sól i pieprz ,gotujemy 10 min. Następnie wsypujemy ryż i gotujemy zupę do jego miękkości. Na koniec doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem. Podajemy ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki.


    Pomidory w zalewie:

     http://gregorhspeed.blogspot.com/2013/12/pomidory-w-zalewie-na-zime.html




    Przecier z pomidorów malinowych:

    http://gregorhspeed.blogspot.com/2013/12/przecier-z-pomidorow-malinowych.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz